torsdag 5 september 2013

Två favorit-"livsmedel"



Kokos:
Denna fantastiska nöt är fantastisk på många sätt.
Den innehåller mättat fett, förr trodde man att kokosfett var dåligt men nu vet man att kokosfett har s.k meddellånga fettsyror (MTC) som gör att dessa inte lagras på samma sätt som andra mättade fetter.

Det är otroligt användbart, man kan steka i det, ha det i bakverk och mat eller strö kokosflarn över exempelvis kvarg med bär och vips blev det ofantligt mycket godare!

Dock ska man komma ihåg att kokos i sina olika former är väldigt energirikt, så att överäta sig på det är ingen toppenidé, men så är det väl med de flesta livsmedel?
Här är några utföranden av kokos:

Kokosfett: kan användas att steka saker i, ha i bakverk bland annat.
Kokosmjölk: går som bekant att ha i en rad olika rätter, framförallt thaimat
Kokosgrädde: ett väldigt energirikt (hög kcal-innehåll) men ändå nyttigare och faktiskt mycket, mycket godare alternativ till vanlig vispgrädde. Rekommenderas starkt till efterrätter och bakverk.
Kokosflarn: jättegott att strö över kvarg, müsli eller ha i maträtter eller bakverk.


Kanel: denna magiska krydda som får allting att smaka äppelpaj, dessutom har den väldigt fina hälsoeffekter och har genom forskning visat sig ha positiv effekt på såväl blodfetter och insulinresistens. Dock innehåller de vanligaste kanelsorterna något som heter "Kumarin" och som i höga doser kan vara giftigt för levern. 

Så här skriver livsmedelsverket:

"Normal användning av kanel som krydda exempelvis i kakor, bullar eller på gröt innebär ingen hälsorisk. På vissa internetsidor har det funnits rekommendationer om att teskedsvis med kanel skulle hjälpa till att normalisera blodsockernivåerna vid diabetes. Livsmedelsverket avråder från att följa denna rekommendation eftersom man då kan få i sig stora mängder kumarin."

Således bör man inte vara orolig om man inte överdriver användandet vilket bör vara svårt.
Det är i alla fall en smakhöjare som piggar upp det mesta om man strör på så att man får en dessert-liknande smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar