söndag 16 mars 2014

Allt som cirkulerar på internet = sant.

Ibland storknar jag när jag ser hur många det är som fullständigt saknar källkritik.

Att människor ska vara källkritiska till källor som exempelvis Aftonbladet, som jag tycker att man borde, är väl för mycket begärt antar jag, men när folk börjar se saker som skrivs på diverse bloggar eller random hemsidor som sanningar börjar jag känna huvudvärken bulta lite lätt.

Det är stjärnor som mördas (läs tar överdos) bebisar som kidnappas av tiggare och drogas med heroin.
Och ingen ställer sig simpla frågor som - varför drogas bebisarna med heroin och inte något enklare och väldigt mycket billigare sömnmedel som är lättare att dosera?

Det är ingen som bemödar sig att googla ämnet och ser att det är sidor som "animlright.tk.wierdasshemsida" eller "bbcnnnewsrippoff.biz.net.zip" som är källorna till alla dessa omskakande nyheter som aldrig har rapporterats i mer seriösa medier (vilket vore helt sjukt om det nu stämde)

"Visste ni att Michael Jackson blev mördad?" säger någon som bara bemödat sig med att läsa rubriken på en skvallertidning.

Folk blir arga och skriver på petitions för saker de inte ens själva har kollat upp någon bakgrundsfakta om, och sedan frågar man sig stöddigt var det var för ena pantskallar som så blint kunde tro att Hitler var en trevlig farbror.

Okej, extrem liknelse, men ni förstår. Det handlar inte om att man måste vara högutbildad och veta allt om allting, det handlar om att vara kritisk och ifrågasätta saker man får serverat till sig.
Det är så man upptäcker felaktigheter som pågår och det inte bara upp till Janne Josefsson att hålla ögonen öppna.

Vi vanliga dödliga har också ett ansvar att tillämpa källkritik och granska den information vi får till oss. Hur ska vi annars kunna vara med och forma det samhälle vi vill ha?

En simpel start kan då som sagt vara att kanske inte svälja allt man läser på en gång utan göra en så enkel sak som att googla ämnet.
Har ingen seriös media rapporterat om det utan bara OMGNJEWS.jättekonstigahemsida.jättekonstigdomän kanske man bör höja på ögonbrynet en aning och fråga sig om det som skrivs verkligen är sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar